top of page
  • Johan

Inspiration för materialval till din badrumsrenovering

I denna artikel går vi igenom valmöjligheter när det kommer till ditt badrums ytbeklädnad och vad som är bra att tänka på vid olika materialval.

Vilket material väljer du till ditt badrum?

Våtrumstapetsering

Med våtrumstapet i badrummet slipper du applicera tätskikt till skillnad från montering av kakel och klinkers, vilket gör arbetet mindre tidskrävande. Kostnadsmässigt är prisskillnaden mellan våtrumstapet och kakel och klinkers ofta liten och i en privatbostad kräver våtrumstapet likvärdigt underhåll.


Granitkeramik – ett alternativ till natursten

Istället för att välja natursten kan granitkeramik vara ett bra materialval. Det finns flera fördelar med granitkeramik:

  • Kräver mindre underhåll än natursten. Plattorna släpper inte igenom kalk, smuts och fett i samma utsträckning.

  • Idag finns det ett brett utbud och du kan välja granitkeramik i olika naturstensimitationer.

  • Billigare än natursten.

Några andra populära typer av sten du kan utvärdera som alternativ till väggar och golv är kalksten, marmor och terrazzo.


Måla badrummet med våtrumsanpassad färg

Det finns ett stort utbud av färger och nyanser att välja mellan när du målar med våtrumsanpassad färg. Ett alternativ är att använda kakelplattor runt området där duschen placeras och sedan måla resterande delar av badrummet. Innan målningen påbörjas ska ett underliggande tätskikt appliceras på ett korrekt sätt.


Ett tips innan målningen påbörjas är att stämma av med din hantverkare vad de säger angående garanti, samt att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid målning i badrum. Läs mer om regelverk vid målning av badrum på Måleribranschens våtrumskontroll (MVKs) hemsida.


Våtrumsputs och microcement

Puts är ett naturligt material som ofta baseras på kalkcement, vilket skapar ett livligt och rustikt uttryck i ditt badrum. Du bör anlita en hantverkare som är van att applicera puts som finish för att få det resultat du önskar. Även här finns starka rekommendationer på att använda ett annat material, exempelvis plattsättning, i det område där duschen placeras. Kontrollera vad som gäller avseende garanti och försäkring innan du applicerar våtrumsputs.

159 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page