top of page
  • Johan

Så bygger du ut badrummet

I denna guide kan du ta del av fem steg som du behöver gå igenom när du ska bygga ut ditt badrum.

Har du planer på att bygga ut ditt badrum?

1. Planering

Innan du påbörjar det fysiska arbetet bör du ha din plan och budget färdig, så att du känner dig trygg med att badrummet blir som du vill ha det, samt att du vet vad kostnaderna landar på. När du planerar att ändra i planlösningen bör du ta reda på om du behöver göra en anmälan till kommunen och invänta startbesked innan arbetet påbörjas. Om du bor i en bostadsrätt behöver du även stämma av ditt arbete med bostadsrättsföreningens styrelse och stadgar.


2. Rivning

Vid rivning av det gamla badrummet behöver du täcka anslutande ytor. Täck väggar med skyddsplast och golv med mjölkpapp, samt använd dammskydd mot angränsande rum. Om du bor i lägenhet bör även hiss, trappa och entré på din våning täckas med plast. Rivare demonterar inredning och golvbrunn, samt river väggar, klinker, kakel och tak. Rivmassorna sorteras för återvinning.


3. El och VVS

Vid rivningsarbetet kopplar elektriker ifrån och säkrar elen och rörmokare ansvarar för att stänga av och plugga igen vatten och avlopp. Efter rivningen förbereds el- och rördragningar i golv och tak, som sedan gjuts in. Det är även i detta skede som golvvärme läggs in om det är aktuellt för ditt badrum. Därutöver ska allt arbete fotograferas och dokumenteras skriftligt så att du som kund kan påvisa att jobbet utförts hantverksmässigt korrekt.


4. Återuppbyggnad

Vid återuppbyggnad av badrummet ska taket regleras, väggar byggas och golvet gjutas. För att få rätt lutning i badrummet flytspacklas golvet i omgångar så att tätskiktet appliceras på ett regelrätt sätt. När tätskiktet torkat följer plattsättning och slutligen fog.

5. Montering och målning

Nästa steg i processen är montering av dörrfoder, kommod, skåp och andra tillbehör till badrummet. Rörmokaren ska montera och koppla in toalett och blandare för tvättställ och dusch. Elektrikern installerar strömbrytare och belysning, samt eventuellt styrdon till golvvärme. Slutligen ska taket spacklas och målas med våtanpassade produkter.


78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page