top of page
  • Johan

När krävs det bygglov för att inreda källaren?

Ta reda på om ditt renoveringsprojekt kräver bygglov innan du sätter igång och inreder i källaren. Om din källare är registrerad som biyta och du tänkt använda den som boendeyta behöver du antingen genomföra en bygganmälan eller ansöka om bygglov.

I detta projekt ska 120 kvm källare byggas om.


Ansökan om bygglov

För det mesta kan du ansöka om bygglov själv men det finns undantag. Om projektet innebär ingrepp i husets bärande strukturer eller förändringar i fasad, såsom installation av nya dörrar och fönster, behöver du i stort sett alltid bygglov. I sådant fall krävs det också ofta att en projektör utför ansökan åt dig, exempelvis en byggingenjör.Vad gäller för att källaren ska räknas som bostad?

Om du planerar att källaren ska fungera som boyta måste det finnas utrymningsvägar – du kan exempelvis installera ett fönster som uppfyller reglerna för bredd, höjd och tillgänglighet. För att källarutrymmet ska räknas som en bostad krävs det också att någon del av utrymmet har tillgång till direkt solljus.


När det kommer till källarutrymmen har även fastighetsägaren ett särskilt ansvar att undersöka radonhalten som inte får överstiga 200 Bq/m3. Om du planerar att hyra ut utrymmet är det ett krav att du kan visa upp radonhalten för hyresgästen.Efter och före en källarrenovering utförd av LIGAB.


Ökad takhöjd vid renovering av källaren

Även om du gräver ut källaren så är det svårt att ändra takhöjden. Anledningen är att golvet inte får ligga längre ner än ytterväggarna. Om golvet byggs längre ner än ytterväggarna kommer fuktproblem som ett brev på posten. Ett alternativ kan då vara att förlänga ytterväggarna. För att ett källarutrymme ska räknas som boendeyta ligger kravet på en takhöjd på minst 2.3 meter, inkluderat isolering, innertak och golvvärme.


LIGAB har erfarenheten och kompetensen av att genomföra ombyggnad av källare, från start till mål. I företaget har vi allt från inredningsarkitekter och konstruktörer till projektledare, platschefer och kontrollansvariga. Ta kontakt med oss för ett kostnadsfritt offertbesök på plats!


563 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page