top of page
  • Johan

Val av material till renoveringen – vilken typ passar dig?

Att välja material till hemmet kan vara svårt, då du behöver förstå flera parametrar som funktionalitet och hållbarhet, samtidigt som materialvalet ska passa din stil. I denna artikel kan du läsa beskrivningar av olika typer av stenmaterial för golv och väggar som du kan använda vid din renovering, så att du enklare kan göra ett smart och hållbart val.


Materialvalet bidrar till att ge varje rum sin unika karaktär. På bilden maror på väggar. Vilken typ passar dig?


Kalksten

Kalksten är klimatsmart då den är energisnål i produktion, återvinningsbar och innehåller inga kemikalier, färgämnen eller tillsatser. Detta är ett poröst material som kräver en del underhåll för att användas i en bänkskiva i ett kök exempelvis. Kalksten kan användas till golv såväl som väggar, samt i badrum.

Granitkeramik

Granitkeramik är ett mycket tåligt material som ofta används till golv där det rör sig stora folkmassor, till exempel i köpcentrum och på flygplatser. Materialet kan förses med en ytstruktur som ger en halkdämpande effekt. Det tål också vatten och frost bra, och kan därför med fördel användas både ute och inomhus.


Marmorklinker

Dekorativa, snygga lerplattor som vanligtvis används till golv men som även passar bra att sätta på väggar. Marmorklinker har ofta ett klassiskt marmorerat mönster som återfinns i många utföranden, för att efterlikna det lite lyxigare materialet marmor.

Terazzo

Detta är ett kompositmaterial som är ihopsatt av krossad marmor och andra blandade bergarter, som mixats med färgad cement. I grund och botten är terazzo hållbart, samtidigt är det väldigt känsligt för syror och kemikalier och bör därför behandlas genom vaxning med jämna mellanrum. Terazzo kan användas i både badrum och kök som ett billigare alternativ till exempelvis granit.

Marmor

Denna populära bergart är bildad av kalksten och är ett exklusivt alternativ till ditt badrum. Marmor kommer i många olika utföranden och prisklasser, gemensamt är att de är känsliga för all slags vätska, på grund av deras porösa natur.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page