top of page
  • Johan

Vad kostar det att renovera en källare?

Går du i planerna på att göra en ombyggnad av källaren? Kanske ser du potential till extra boendeyta i form av exempelvis en spa-avdelning eller en extra lägenhet?


Oavsett vad du har för mål är ombyggnader av källare någonting av det mest utmanande du kan ta dig an när det kommer till renoveringar. Det finns nämligen fler faktorer att ta hänsyn till jämfört med andra renoveringar kopplat till fukt, bärande konstruktion, våtrum och VVS.

I detta projekt skapade LIGAB ett helt nytt drömutrymme i ett källarplan, med badrum och bastu.

Planera din ombyggnad av källaren

På grund av komplexiteten med att renovera källare är det viktigt med en ordentlig planering och att anlita byggare med bevisad erfarenhet av sådana uppdrag. Se till att ta hjälp av en fackkunnig person redan vid planeringsstadiet och före eventuell ansökan om bygglov så att du har insikt om projektets omfattning innan du påbörjar projekteringen. LIGAB har egen projektansvarig och använder sig av certifierad konstruktör och ingenjör i komplexa projekt som kräver det.


Grundarbetets omfattning vid en renovering av källare till boendeyta avgörs i hög grad av vad det är som krävs för att få källaren godkänd som bostad. Det kan exempelvis krävas att du sänker golvet för att uppnå rätt takhöjd (minst 2.3 meter) eller schakta av terräng för att uppfylla kravet på utrymningsvägar och fönster.


Hur vill du renovera din källare?

Pris per kvadratmeter vid renovering av källare

När du renoverar en källare från grunden blir priset något dyrare än motsvarande renovering av andra ytor i hemmet, bland annat till följd av extra arbete kopplat till VVS och målning. Samtidigt är det ofta just nyrenoveringar av källare som genomgår de största och häftigaste förändringarna, exempelvis med bekvämligheter som bastu och spa.


Totalt sett så kan du räkna med att renoveringskostnaderna landar på cirka 9 000 – 10 000 kr per kvadratmeter exklusive ytskiktet. Prislappen blir något högre än vid andra renoveringar men källarrenoveringar är också den typ av projekt som höjer värdet mest på bostaden. Vilket ökar chansen för att du får igen din investering.


Prata med oss så kan vi se vilka förutsättningar din källare har för en ombyggnad.

291 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page