top of page
  • Johan

Vad kostar det att renovera huset?

En totalrenovering innebär att allt i huset ska göras om. I regel brukar kostnaden för ett sådant arbete landa på någonstans mellan 8.000 kr - 14.000 kr per kvadratmeter. Prisexemplet är baserat på renovering som omfattar kök, badrum, tvättstuga, ytskikt (tak, väggar och golv), rör, el och byggmaterial.


I priset ingår däremot inte om du skulle vilja ändra om i husets planlösning eller flytta bärande väggar. Därutöver tillkommer kostnader för inredningen som köksskåp, bänkskiva, badrumsskåp och vitvaror samt kakel och klinkers, beroende på vilka materialval du gjort.


Vad påverkar kostnaden för renovering?

Totalrenovering av färdiga bostadsytor.

När du ser över dina renoveringskostnader är det bra att komma ihåg att det finns flera olika aspekter som påverkar priset. För att få en realistisk bild över totalkostnaden vid en renovering behöver du besvara dessa frågor:

  • Vad är det för arbete som ska utföras?

  • Vilka rum ska renoveras?

  • Vilka material ska du använda?

  • Hur mycket arbete kommer du utföra själv?

Ägna en extra tanke till att göra en kalkyl för om elen påverkas av din renovering. Om du behöver dra om hela elsystemet genom att riva ut befintlig el och dra nya kablar kan detta bli en stor ekonomisk post.


Vad kostar en renovering av ytskikt?

Om du i stället ska göra en mindre omfattande renovering, exempelvis en ytskiktsrenovering, hamnar priset mellan 5.500 - 10.000 kr per kvadratmeter. I detta fall brukar priset baseras på målning av taket och alla snickerier, målning eller tapetsering av väggar och läggning av nya golv.

Rivning av gamla tätskikt och hårtsittande tapet från många generationer bak.

Vad som påverkar kostnaden beror bland annat på hur stora ytorna är som ska renoveras, hur mycket underarbete som behöver göras, samt val av material.

Priserna som ges i texten är en ungefärlig uppskattning på vad en renovering skulle kosta vid ett standardutförande. Många som gör en mer omfattande renovering av sitt hus väljer icke standardiserade och unika lösningar med lyxigare material som tar längre tid och ökar renoveringskostnaderna.

521 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page