top of page
  • Johan

Så väljer du rätt stuckatur vid en renovering

Stuckatur i form av taklister, vägglister och takrosetter kan lyfta utseendet på ditt hem. Oavsett om du renoverar ett äldre eller modernt boende kan du använda stuckaturer för att få till sekelskiftesdesignen från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.


Inspiration för val av stuckatur vid renovering av sekelskifteslägenhet

Bor du i en moderniserad lägenhet som saknar originaldetaljer? I så fall kan du inspireras genom att titta på lägenheter med stuckatur som påminner om din i sin utformning och planlösning. Exempelvis hos grannar eller på sociala medier.

Vacker stuckatur i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Om du bor i ett äldre hus kan du ta reda på byggår, granska husets fasad och undersöka andra delar av huset, exempelvis trapphuset, för att hitta stuckatur som passar in i miljön. Har du tillgång till gamla ritningar? I så fall kan du använda dessa som en källa till inspiration.


En annan sak du kan ha i åtanke är att stuckaturer traditionellt används på olika sätt i olika rum. Det är exempelvis vanligt att salonger har mer pampiga och dekorativa stuckaturer än kök och sovrum, som är mer nedtonade.


Vilket material bör jag använda till lister, takrosetter och andra dekorelement?

Tidigare användes ofta stuckatur gjuten i gips, vilket blivit allt ovanligare. Polyuretan är ett modernt material som är populärt på grund av dess goda egenskaper. Med polyuretan kan du återskapa den klassiska stilen på ett kostnadseffektivt sätt. Några av fördelarna med polyuretan är att det är enkelt att skära till, monteringen är smidig och materialet är stöttåligt i jämförelse med exempelvis frigolit.

Ornamenterade taklister och dekorelement

Ta hjälp av andra vid val av stuckatur

Undersök hur vägglister, dörröverstycken, takplafonder, undertak, takrosetter och taklister kan väljas ut för att passa in i arkitekturen och skapa den känsla du vill uppnå. Om du tycker att valet av stuckatur vid renovering känns komplicerat eller överväldigande kan du ta hjälp av personer som levererar stuckatur eller jobbar med inredningsdesign.


Sammanfattande tips för rätt val av stuckatur vid en renovering:

  • Välj stuckaturer i ett material som är användarvänligt och hållbart.

  • Ta reda på vilken stuckatur som passar in i arkitekturen för den byggnad du bor i.

  • Var noggrann med mängden stuckatur – hitta en balanserad nivå.

  • Inspireras av grannar och bilder på sociala medier.

  • Ta hjälp av experter.

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page