top of page
  • Johan

Platsbyggt kök – så lyckas du med planeringen

Köket är ofta en viktig samlingspunkt och omnämns ibland som “hemmets hjärta”, därför kan det vara väl värt att investera lite extra i detta rum med ett platsbyggt kök. Här delar vi med oss av några tips som hjälper dig att planera ditt platsbyggda kök.


Kombinera design med funktionalitet

För att du ska trivas i köket på sikt är det viktigt att prioritera funktionalitet. Ofta kan funktion och design gå hand i hand och i dag finns det ett väldigt stort utbud av funktionella detaljer för köket.


Du kan exempelvis addera belysning vid lådor och hyllplan eller bygga in köksfläkten. Fundera på ugnens placering, vilken höjd är mest bekväm att placera den i? Mycket av känslan och designen ligger i materialval och avslutande detaljer, såsom listverk.


Hitta smarta förvaringslösningar

Ditt kök behöver planeras utifrån hur många köksredskap, behållare, med mera som du tänkt förvara där. Här kan du vara kreativ utifrån hur mycket yta kontra hur mycket saker du ska förvara. Du kan exempelvis välja att använda lådor som skafferi. Finns det saker i köket som du vill visa upp? Om du har finare porslin och glas vill du kanske att dessa ska vara synliga även när du inte använder dem. I så fall kan du planera för skåpsluckor med glasrutor eller öppen förvaring.


Kom ihåg kökets arbetsytor

En vanlig miss vid utformningen i kök är att det är för lite arbetsytor. Detta blir extra tydligt om du är en person som gillar att laga mat, eller om ni är flera som hjälps åt i köket. När du planerar arbetsytor i köket är det viktigt att inte bara se till hur stora bänkskivorna är utan vad du planerat att ställa på dem. Såsom mikrovågsugn och kaffebryggare. Du kan också välja djupare bänkskivor än standardmåtten för att få ytterligare plats.

Bolla idéer med en hantverkare för att hitta den bästa lösningen utifrån dina behov och förutsättningar. LIGAB har specialistkompetens inom köksrenoveringar och erbjuder helhetslösningar för dig som vill platsbygga ditt kök.167 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page