top of page
  • Skribentens bildErik

Varför plåttak?

LIGAB utför plåtslagning i Stockholm. Genom våra plåtslagare och samarbeten med svenska leverantörer av både stål och aluminiun kan vi leverera arbetet med hög kvalite.


Plåt är inte bara ett stryktåligt material med lång livslängd. Det är dessutom ett av få material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att det förlorar sina positiva egenskaper. Plåt är alltså en stor tillgång i ett hållbart samhällsbyggande.


Från tegel till plåttak

En stor fördel med plåt – förutom att det är ett väldigt tåligt material – är att det inte väger så mycket. En takkonstruktion belastas alltså mindre av plåt än av ett tegel- eller betongtak. Det gör att du oftast kan byta till ett plåttak utan problem. Tänk på att underarbetet måste göras på ett korrekt sätt vilket tak du än väljer.Håller i längden

Stålplåt är ett fantastiskt tak- och fasadmaterial. Det har i hundratals år använts för att skydda allt från kyrkor till ladugårdar från vädrets makter. I många av våra städer kan man än idag hitta hus med plåttak som lades i slutet på 1800-talet. Att taken ligger än i dag är ingen slump. Ett byggnadsmaterial med längre livslängd får man leta efter.


Idealiskt material

För många är den stora vinsten med våra plåtprodukter att de är tämligen underhållsfria. Det krävs en minimal insats för att taket ska skydda huset år efter år. Ytterligare en fördel är att plåten är oorganiskt och inte kan binda fukt, bra när du vill minska risken för till exempel fuktskador och svampangrepp. Plåt är med andra ord ett idealiskt material som du kan lita på i det långa loppet.Ett naturligt val

rzinkae stålplåt i majoriteten av de stål vi använder. Merparten av de stålprodukter vi använder är tillverkade av premiummaterialet GreenCoat®, Nordiskt färgbelagt kvalitetsstål. De flesta GreenCoat®-produkter har en ytbeläggning baserad på Bio-based Technology (BT), där stora delar av lösningsmedlet i färgen har ersatts med alternativ från växtbaserade oljor.


Högkvalitativa plåttak ger låg påverkan på klimatet

Enligt en livscykelanalys av tre olika takmaterial hade högkvalitativa tak i stål klimatfördelar jämfört med andra typer av tak. Studien, som utfördes av World Steel Association (worldsteel), drog slutsatsen att de testade plåttaken (högkvalitativa tak i stål med lång livslängd) hade den lägsta totala effekten på klimatet – upp till 60% lägre än andra taktyper.


Profiler och kulörer för alla

Plåt är ett flexibelt material som är lätt att forma. Det märker du på det stora utbud av snygga takprofiler. Alla finns i mängder av inspirerande kulörer hämtade från naturens egna färgskalor. Det är enkelt att hitta ett tak som passar både dig, ditt hus och dina omgivningar.


Aluminium för tuffa miljöer

Regn och fukt i kustnära miljöer, i storstäder och nära industrier kan innehålla salter eller sura föroreningar med lågt pH-värde. Då utsätts tak och väggar för stora påfrestningar i form av korrosion. Plannjas tak- och väggprofiler i aluminium har enastående härdighet mot salt och sura oxider och är därför ett utmärkt val för tak och väggar i aggressiva miljöer.


Källa: www.plannja.se Plannja AB

23 visningar0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page