top of page
  • Johan

Hur mycket kostar det att renovera lägenheten?


En totalrenovering av en sekelskifteslägenhet.

Kostnaden för att renovera en lägenhet beror bland annat på:

  • Renoveringens omfattning.

  • Storleken på lägenheten.

  • Renoveringens komplexitet.

Om du planerar en mer omfattande renovering i form av en totalrenovering inklusive badrum, tvättstuga kök, el, golv och målning hamnar kvadratmeterpriset på ungefär 7.000-14.000 kr. I det priset ingår allt arbete, byggmaterial, administrativt arbete, och bortforsling av byggmaterial. Däremot tillkommer kostnaden för inredning och sakvaror såsom kakel, klinker, blandare, handfat, vitvaror och köksskåp.


Skillnad i kostnad för sekelskifteslägenhet och modern lägenhet

Det som också påverkar kostnaden på en lägenhetsrenovering är om du bor i en modern lägenhet eller en sekelskifteslägenhet. En sekelskiftesbostad är vanligtvis något dyrare då den ofta kräver mer tid i anspråk jämfört med en modern bostad. Även lägenhetens placering spelar in i kostnaden.

Modernitet i kombination med det klassiska från tidigt 1900-tal.

Om du bor flera våningar upp och saknar hiss eller om du måste passera en innergård innan du kommer till lägenheten så kommer det att dra upp kostnaden för renoveringen. Som det nämndes ovan beror kostnaden också på komplexiteten i renoveringen. Kostnadsspannet på 7.000-14.000 kr per kvadratmeter avser generellt en normal standard på renoveringen.


Om du önskar addera ett lyxigare eller mer specialanpassat utförande kommer kostnaden öka eftersom dessa lösningar ofta kostar mer och är mer tidskrävande. Exempelvis om du önskar lägga in fiskbensparkett istället för att slipa befintligt golv, om du vill fräsa in högtalarkablar i varje rum eller ha alla snickerier penselmålade.

Tips för din budget när du renoverar en lägenhet

Ett tips är att ha minst 20 procent extra i buffert. Det är bra att vara ekonomiskt förberedd om oförutsedda saker sker eller om förutsättningarna skulle förändras under renoveringens gång. Dessa förändringar kan påverka kostnaden för din lägenhetsrenovering och det är därför bra att ha en ekonomisk buffert inplanerad innan du påbörjar renoveringen.


121 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page