top of page
  • Johan

Flytta kök – 5 steg för att lyckas


Köksrenovering utfört av LIGAB i nära samarbete med kund i Stockholm.

1. Informera bostadsrättsföreningen

Om du ska flytta ditt kök måste du informera din bostadsrättsförening om dina renoveringsplaner eftersom detta exempelvis påverkar vattenstammar och ventilation som rör hela huset. Oftast räcker det med en enkel skiss men om renoveringen kräver mer omfattande ändringar som exempelvis ingrepp i bjälklaget är rekommendationen att kontakta en arkitekt som hjälper dig ta fram ritningar till din renovering.


2. Bygganmälan

Du behöver även göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd inför din köksflytt. Din bygganmälan måste godkännas innan du påbörjar din renovering. Byggnadsnämnden kommer bland annat titta på hur dina grannar påverkas av eventuella oljud till följd av din köksflytt.


3. Ventilation

När du ska flytta ditt kök behöver du säkerställa att du följer de riktlinjer som finns i huset. Du behöver genomföra en obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Det är ditt ansvarsområde som bostadsrättshavare att se till att ventilationen i huset inte påverkas av din renovering både för din egen trivsel och för övriga i huset.

I detta projekt flyttade vi köket och fick hjälp med snygg design av en av våra inredningsarkitekter.

4. Vatten och avlopp

Se över om befintliga vattenledningar kan förlängas eller om du behöver ta vatten från badrummet. Samma princip gäller för avlopp; finns det möjlighet att göra sig av med vattnet där du placerar ditt nya kök eller behöver du leda bort vattnet till en annan avloppsstam? Dessa aspekter är viktiga att se över eftersom det kan medföra en mer omfattande renovering och påverka dina renoveringskostnader. Anlita ett auktoriserat VVS-företag som följer branschreglerna för Säker Vatten, för att minimera risken för vattenskador.5. El

Oftast är det relativt enkelt att försörja ditt nya kök med el. Däremot kan kökets elförsörjning behöva en ny säkring när du ska flytta köket. I sådana fall behöver nya elkablar dras från elskåpet. Detta kan vara bra att stämma av med din elektriker i ett tidigt skede i renoveringen så du kan välja om du vill att elen ska gå utanpå eller i väggen, då prisskillnaden mellan tillvägagångssätten är stor.

208 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page